Ászf

Általános Szerzõdési Feltételek (ÁSZF)


Az AKCIÓS áraink csak a készlet erejéig és internetes rendelés esetén érvényesek!

Megrendelés

Az áruházban látható termékek ára az adott árucikk bruttó vételára, amely az általános forgalmi adót tartalmazza. A feltöltött képek illusztrációk a gumiabroncsok, felnik mintázatát mutatják. Gumiabroncsoknál a fényképen esetlegesen látható felni NEM tartozéka a gumiabroncsnak! 
A könnyûfém felnik és a könnyûfém felnivel szerelt kerekeknél feltüntetett ár , acél tárcsák és az acél tárcsával szerelt kerkek ára nem tartalmazza a csavarok és a tehermentesítõk árát.
A szett ára 8990 Ft tartalma: 4db tehermentesítő gyűrű és a szükséges mennyiségű kerékcsavar vagy kerékanya.
A feltüntetett alufelni árak 4 db vásárlására érvényesek. 1 vagy két darab pótlása esetén az árak változhatnak. Alufelniket csak garniturában értékesítünk, 1 db-os rendeléseket nem minden esetben tudjuk teljesíteni.
A kiválasztott terméket a megrendelõ ûrlap kitöltésével tudja megrendelni. Az ûrlap kitöltése után az áruház automatikusan e-mailt küld a vásárlás részleteivel.
A megrendelés a gumiabroncslap.hu telefonos visszaigazolását követõen lép érvénybe! Az esetleges adatrögzítési hibákért felelõsséget nem vállalunk.

Szállítási idö:

 A visszaigazoláson, illetve a termék adatlapján feltüntetett szállítási határidő az aznap 12-00 óráig leadott rendelésekre vonatkozik.

Szállítási idö:

A visszaigazoláson, illetve a termék adatlapján feltüntetett szállítási határidő az aznap 10-00 óráig leadott rendelésekre vonatkozik. A megrendelést egy velünk szerzõdött partner látja el, amit munkaidõben 8-17- ig kézbesítenek.
Amennyiben a megrendelõ hibájából nem sikerül a kézbesítés, úgy az árut visszaszállítják a telephelyünkre.
A szállítást kérhetik más címre is. Pl. Munhahely, szomszéd, stb… Kérjük csak abban az esetben rendeljék meg az abroncsot, ha biztosan át tudják venni azt 8-17 h- között.
Figyelem: hétvégi kiszállítás nincs !
Ha bármilyen kérdése merül fel kérjük hívja a  kapcsolatnál megadott telefonszámainkat.
A megrendeléstõl számított, a termék adatlapján és a visszaigazoláson feltüntetett munkanapon belül a kiszállítást elvégezzük. Amennyiben a megrendelt áru nem áll rendelkezésünkre és nem tudjuk teljesíteni, idõpontegyeztetéssel értesítjük kedves megrendelõinket az áru várható megérkezésérõl. 


Házhoz szállítás díja:

Személy, kisteher, offroad abroncsok és felnik esetén,
 A házhoz szállítás díja:

Termékenként változik, a weboldal a kosárba helyezett súly alapján számolja a kiszállítás díját!
Ezért pl: 4db 30kg-os felni szett + 4db 30kg-os gumi szett rendelés esetén 2 x 7909=15818 a szállítási díj. 
Nem minden terméknek tudjuk a súly adatait, ebben az esetben a "nincs súly" értékkel kerül kiszámításra a szállítási dij

MPL futár esetén alkalmazott díjtábla:
kg bruttó díj
nincs súly 10990
0-20 7500
20,1-40 7909
40,1-50 8459
50,1-80 10439
80,1-100 16819
100- 21989

GLS futárdíj = súly alapján számított szállítási díj +2250.-Ft / db rendelt termék.

Példa:
A kosár tartalma 40kg, 4db gumiabroncs.
MPL 7909.-Ft
GLS 7190+(4x2250)=16190.-Ft

A futárszolgálat, a kiszállításkor veszi át a vételárat,
a készpénz beszedés díja:
50 000.-Ft alatt 500.-Ft,
50 000,- Ft felett a számla bruttó fizetendő értékének az 1,2%-a.
(Példa:100 000.-Ft esetén 1200.-Ft)


Csomagolás. A termékeket a futárszolgálatnak csomagolva kell átadni. Ennek költsége 500 Ft.

Teher, munkagép, ipari abroncsok szállítási díja:

 Egyedi árképzés, egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal.

Használt gumiabroncsok és felnik

Használt gumiabroncsokat, felniket csak lepróbálás után értékesítünk. A 2 vagy 4 db-os készletből 1 db-ot nem értékesítünk, ezeket csak párosával adjuk. A használt gumiabroncsokra a számla kiállításától számított 2 hónap garanciát vállalunk. A használt gumiabroncsok fotói valósak. A megrendelt termékek profilmélységéről vagy érdeklődjön vagy a megrendelést követően a visszahíváskor a pontos mintaárok mélységet megadjuk. A mintaárok mélységet nem a kopás jelzőtől, hanem a teljes mélységet mérjük. Ha nem azt kapta mint amire számított kérjük jelezze 15 napon belül (vagy egyszerűen ne vegye át a futártól) mivel ez idő alatt elállhat a vásárlástól. Vannak elégedett és elégedettlen ügyfeleink is. A félreértések elkerülése végett kérjük olvassa el figyelmesen, ha olcsó használt gumiabroncsokat akar vásárolni. 


Bevezetõ rendelkezések

Az alábbi dokumentum a gumiabroncslap.hu által üzemeltetett internetes áruházakban történõ vásárlás jogi feltételeit tartalmazza. Ön megrendelésének jóváhagyásával a távollevõk közötti, szerzõdéskötésre vonatkozó jogszabály értelmében az alábbi szerzõdést elfogadja, ezért kérjük, rendelésének véglegesítése elõtt feltétlenül olvassa el!.
A gumiabroncslap.hu internetes áruháza. Amennyiben igénybe veszi az oldal szolgáltatásait és cégünk internetes oldalán rendelést küld el, ezzel egyidejûleg kijelenti, hogy ismeri, magára nézve kötelezõnek tekinti , és elfogadja az, Általános Szerzõdési Feltételeket (továbbiakban: ÁSZF) amely Ön és a gumiabroncslap.hu között mint egyezség létrejött. A gumiabroncslap.hu fenntartja a jogot, hogy elõzetes egyezség és értesítés nélkül módosítsa az ÁSZF-et, és az oldalt használó felelõssége, hogy minden esetben ellenõrizze az adott, aktuálisan érvényes ÁSZF-et. A webboltban csak 18. életévét betöltött személy vásárolhat és adhat le megrendelést. A rendelés elküldésével a jelen dokumentumban leírt feltételek szerint vásárlási szerzõdés jön létre a gumiabroncslap.hu és a rendelést leadó magánszemély vagy cég (továbbiakban: megrendelõ) között, és a megrendelõ kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárat az átvételkor kiegyenlíti. A megrendelõ a rendelés adatait e-mailon elküldõ " Megrendelés " oldalon a " Megrendelés " gomb megnyomásával fogadja el a szerzõdés feltételeit. 


Szerzõdõ felek azonosítása

A vásárlási szerzõdés a gumiabroncslap.hu mint eladó, és a megrendelõ, mint vevõ között jön létre. A gumiabroncslap.hu csak az internetes oldalain, a cég logójával és adataival jól felismerhetõen azonosított internetes katalóguson keresztül leadott rendelésekért felel. A rendelés elfogadásához az Ön vagy cége azon adatai szükségesek, amelyeket a weblap megrendelõ ürlap odalain talál. A hiányosan, hamisan vagy pontatlanul megadott adatokat nem fogadjuk el, és a rendelést elutasítjuk. Amennyiben a regisztrált adatok nem felelnek meg a valóságnak vagy ütköznek az ÁSZF valamely pontjával a rendelést indokolás nélkül töröljük. A rendelést telefonon vagy e-mailon keresztül visszaigazoljuk.
A gumiabroncslap.hu fenntartja a jogot, hogy ellenõrizze a regisztrált adatok helyességét. Fenntartjuk a jogot, hogy a rendelés teljesítésétõl, indoklás nélkül - a vételár kiegyenlítése elõtt bármikor - elálljunk. 


Fizetés

Az elõre pontosított végösszeget a futárszolgálatnak kell kifizetni az árú átvételekor. A számlát az árúról és a szállítási költségrõl a futár adja át a vevõnek az árúval együtt. 

150 000.- Ft feletti összeg esetén (futárszolgálat, házhozszállítás) csak előreutalással áll módunkban a termékeket leszállítani. 


Árak

A termékek adatlapján feltüntetett ár a termék bruttó ajánlati ára, mely a terméknek az általános listaárból internetes vásárlási kedvezménnyel csökkentett bruttó ára. Az ajánlati ár az adott pillanatban érvényes, és csak akkor válik végleges árrá, ha a megrendelõ a rendelési folyamat lépéseit szabályosan elvégzi és a rendelést jóváhagyja. A termék és a szállítási szolgáltatás végleges ára az az ár, amely a jóváhagyáskor a termék megnevezése mellett, majd a rendelésrõl küldött visszajelzõ e-mailben is szerepel. A végleges ár csak a felek közös egyetértésével módosítható. Amennyiben valamely rendelés vagy rendelések bármilyen okból módosításra, összevonásra kerülnek, a módosított rendelésre a módosítás idõpontjában érvényes szállítási és fizetési kondíciók vonatkoznak. Az gumiabroncslap.hu fenntartja magának az indokolás nélküli árváltoztatás jogát.
 

DOT szám! 

Az általunk forgalmazott abroncsok jelentős része friss gyártás, ellenkező esetben a termékeknél, ahol tudjuk, kiírjuk a DOT számot Pl: DOT2014, azaz 2014 ben gyártott abroncs. A csak idei gyártású abroncsot veszek át megjegyzéseket nem tudjuk figyelembe venni! Ebben az esetben, ( amennyiben nem tudjuk a DOT számot, pl: 5 napos szállítású termékeknél melyek külföldi készletekről jönnek ) a rendelést automatikusan, mindenféle visszajelzés nélkül törölhetjük!!
Amennyiben a termék mellett nincs DOT szám és az abroncs mégis 3 évnél idősebb gyártás, telefonon egyeztetünk a rendelés érvényességével kapcsolatban. Ha ez esetben nem kéri a terméket, a rendelést töröljük.
A DOT szám őrület, hazánkban meglepő méreteket öltött, ezért a MICHELIN kampányt indított a vásárlók megnyugtatására. Az alábbi linken megtekinthető a videó: DOT videó
A felszerelés utáni DOT-szám és egyéb esztétikai reklamációkat, csak és kizárólag a Elállási jog (visszavételi garancia) passzus alapján tudjuk kezelni. 

 

A garancia(jótállás)

Az Önökhöz postázott árú minõségi vizsgán esik át, mind a gyártó részérõl, mind a gumiabroncslap.hu részérõl. Ha mégis megtörténik, hogy valamelyik termékünk hibás, a törvényben szabályozott keretek között a garancia érvényesíthetõ. Cégünk az általa eladott termékekre 12 hónap garanciát vállal. Az ettõl eltérõ garanciális idõ az adott árucikken van feltüntetve, illetve a mellékelt garanciális okmányokon szerepel. A jótállási idõ kezdete a számla dátuma és amennyiben a termék mellett nincs külön jótállási jegy, akkor a számla egyben a jótállási jegy is. A jótállási körbe nem esõ termékeinkre a vonatkozó jogszabályokban rögzített szavatossági idõ jár. A használat során bekövetkezett meghibásodásokra az árucikkhez mellékelt magyar nyelvû garanciajegyben leírtak az érvényesek. Személy, kisteher és teherabroncsok esetében a garancia csak akkor érvényesíthetõ, amennyiben az abroncsot átlagos használati körülmények között üzemeltetik és a felszerelésre valamint az üzemeltetésre vonatkozó elõírásokat továbbá a gyártó elõírásait betartják. Szélsõséges út és használati körülmények esetében a gumiabroncslap.hu fenntartja a jogot a garanciális felelõsségének a jelen feltételektõl eltérõ mértékû szabályozására. Használt gumiabroncsokra, 2 hónap garanciát nyújtunk a vásárlástól számítva. A garancia feltételei azonosak az új abroncsokéval.

 

Az új abroncsokra a kötelező jótállás időtartama/abroncs, az abroncs végfelhasználó által történő átvételének napjától számítva,
a, 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén 1 (egy) év,
b,100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén 2 (két) év,
c, 250 000 forintot megheledó eladási ár felett 3 (három) év.

 

A garancia nem érvényes

-Helytelen tárolás miatti hibákra,
-A szabványok valamint a gyártó által adott elõírások figyelmen kívül hagyása miatti szerelési vagy üzemeltetési hibákra.
-Nem a rendeltetésnek megfelelõ használat miatti hibákra pl.: normál traktorabroncs földmunkagépen történõ használata,
-A jármû vagy tartozékainak hibája által okozott hibákra pl.: hullámos kopás
-Baleset, rongálás vagy egyéb külsõ behatás okozta hibák pl.: átszakadás külsõ sérülés miatt, „legyalogolt” abroncs, egyéb külsõ mechanikai sérülés,
-Az abroncs túlterhelése miatti hibákra pl.: peremrobbanás, nyomatéktörés javított abroncsokra, gyors kopásra.
 
Az eladó további szavatossági és jótállási felelõsségére a Ptk.-ban és a 17/1991. (IX.10.)sz. Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak. 
 

A garanciális igény bejelentése:

gumiabroncslap.hu 1107 Budapest, Fogadó u. 6 gumiaruhaz@gumiabroncslap.hu

A garanciális igényeket a gumiabroncslap.hu-nál vagy más a Kft.-vel kapcsolatban álló forgalmazónál kell írásban bejelenteni.
 
A bejelentésnek tartalmaznia kell: a bejelentõ neve az abroncs részletes adatai: méret, mintázat, terhelhetõség, gyártási szám, maradvány csatornamélység, a hiba leírása a vásárlói számla sorszáma, a használt jármûvön az abroncs felszerelési helyét. 
 

Szavatosság

A törvényben elõírtaknak megfelelõen. Az ellenkezõ bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követõ hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés idõpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. Amennyiben az átvett árucikk hibás, vagy a szállítás során megsérült, azt díjmentesen kicseréljük. Amennyiben erre bármely okból nincs lehetõség, a kifizetett vételárat visszafizetjük, de mindkét esetben kérjük, hogy részünkre elõzõleg postázzák vissza a terméket. Az árucikk cseréje csak az eredeti csomagolás és a mellékelt okmányok megléte esetén lehetséges.
 

A garanciális igény elbírálása

Az elbírálást a gumiabroncs importõr cég végzi. A jogos reklamációnak elismert abroncsot a gumiabroncslap.hu A vevõ kérésére, új abroncsra cseréli, vagy annak árát megtéríti.

A bejelentés idõpontjában érvényes eladási árból a gumiabroncslap.hu Az elismert reklamációs követelés illetve a maradvány csatornamélység arányában engedményt ad. A csatornamélység az abroncs legkopottabb részén a fõcsatornában mérendõ. A térítés összege az alábbi képlet szerint számítandó ki.
 
-Személyabroncs: Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 3 mm)-1,6 mm eredeti csatorna mélység (pl.: 8 mm)

-Teherabroncs Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 8 mm) – 3 mm eredeti csatorna mélység (pl.:15 mm)
 
- Mezõgazdasági abroncs Térítés = aktuális ár X mért borda magasság (pl.: 16 mm ) – 3,8 mm eredeti borda magasság ( pl.: 38 mm)

A reklamáció elbírálását a gumiabroncslap.hu „Reklamációs jegyzõkönyvben” rögzíti, amelyet késõbb az igénybejelentõ is megkap. Ha a vevõ az elbírálással nem ért egyet, akkor a vásárlás helyén kérheti a Fogyasztóvédelmi Felügyelõség szakvéleményének beszerzését. A vizsgálat költségét abban az esetben a vásárlónak kell megtéríteni, ha a hiba rendeltetésellenes használat, helytelen kezelés, tárolás elemi kár vagy erõszakos behatás miatt következett be. Amennyiben a vásárló a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség véleményét nem tudja elfogadni, panaszaival bírósághoz fordulhat, igényét a kereskedõvel szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.
 

Elállási jog(visszavételi garancia)

Rendelésétõl a 17/1999.-es Kormányrendeletben rögzített elállási jog szerint eltekinthet, az áru átvételét követõ 14 munkanapon belül. Ebben az esetben az eladó a kifizetett vételárat haladéktalanul, de legkésõbb a visszaszolgáltatást követõ harminc napon belül visszatéríti. A rendeléstõl való elállást minél hamarabb jeleznie kell felénk levélben vagy e-mailben. Az elállás során: - a vevõ viseli az elállásból eredõ minden felmerülõ költséget. -a visszatérítés a szállítási és
csomagolási költségre nem vonatkozik. - elõzõleg kell a terméket visszajuttatni az eladónak, minthogy a vásárló a vételárat visszakapta volna - az árucikk csak az eredeti csomagolásban, az eredeti garanciális okmányokkal és számlával együtt szolgáltatható vissza. - Amennyiben az árucikk sérült, vagy viseltes állapotban van, az eladó kérheti az áru nem rendeltetésszerû használatából eredõ kárának megtérítését. Felszerelés esetén az elállási jog nem vonatkozik a felszerelés munkadíjaira! 
"Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem ezen felül is használtuk, akkor a termék ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk a vállalkozás felé."
Az értékcsökkenés mértékét gumiabroncsok esetén minimálisan 30%-ban, lemez és alufelnik esetén 30%-ban határozzuk meg, amennyiben a termék nem sérült. Gumiabroncsok esetén a 14 napos elállási jog érvényesítési ideje alatt, akár 1km megtételétől a pár ezer kilóméter megtétele is lehetséges, melyet nem áll módunkban ellenőrízni. Ezért elállás esetén a mimimális értékcsökkenés 30%, de akár 50%-ban is meghatározhatjuk.

 

Cég-cég közötti elállási jog. 

Cégként (Kft, Zrt, Bt, Rt-stb) között létrejött vásárlás esetén az elállási jogot, csak a ki nem fizetett termékek után érvényesíthető!
A kormányrendelet alapján a 14 napos elállási jog csak magánszemélyként érvényesíthető!

A már átvett és kifizetett termékekre a cégként vásárlók nem jogosultak!!!

 

Az eladó felelõsségvállalása

A gumiabroncslap.hu nem vállal felelõsséget az elírási hibákért, az oldalon elhelyezett információk helyességéért, valóságtartalmáért. A gumiabroncslap.hu fenntartja magának a jogot a Felhasználóval szemben, a szolgáltatás és a tartalom törlésére, szüneteltetésére bármilyen okból, elõzetes értesítés nélkül, továbbá fenntartja a jogot bármilyen változtatásra, illetve a szolgáltatás és tartalom teljes körû vagy részleges megszüntetésére. A gumiabroncslap.hu nem vállal felelõsséget sem a látogatók sem a felhasználók irányában a tartalom egészére, vagy csak egy részére vonatkozó, akár elõzetes értesítés nélküli szüneteltetésébõl, illetve a teljes leállításból vagy a változtatásokból keletkezõ károkért sem. Mivel a gumiabroncslap.hu mint kereskedõ lép fel az abroncsgyártók és a vásárló között, ezért nem vállal felelõsséget, semmilyen olyan kárért amely a vásárlás után közvetlenül vagy közvetve a gumiabroncsokkal kapcsolatos mûszaki meghibásodással, balesettel, töréskárral kapcsolatos. Ön kijelenti, hogy a harmadik személy által a gumiabroncslap.hu-n keresztül nyújtott szolgáltatással kapcsolatos jogi és kártérítési vitákba nem vonja be az gumiabroncslap.hu-t, és dolgozóit. Ezen ügyek intézése csak a gyártó és a vásárló hatáskörébe tartozik. 
 

A vásárló felelősségvállalása

Megrendelõ tudomásul veszi, hogy rendelése(i) jóváhagyásával jelen szerzõdést elfogadja, és az itt leírtak be nem tartásával szerzõdésszegést követ el, melyért jogi felelõsséggel tartozik. Megrendelõ vállalja, hogy az általa jóváhagyott rendelésekben megrendelt árut tartalmazó küldemények átvételérõl és kifizetésérõl gondoskodik az ÁSZF-ben szereplõ fizetési módoknak megfelelõen. Amennyiben a küldemény kézbesítése a megrendelõ hibájából meghiúsul, az ebbõl eredõ többletköltségeket a megrendelõ megtéríti a gumiabroncslap.hu számára. A gumiabroncslap.hu ilyen esetben a többletköltség összegérõl számlát állít ki. Rosszul kitöltött megrendelés esetén a számlamódosítás bruttó 2600.-Ft!
 

A szerzõdés hatálya

Jelen szerzõdés a megrendelés jóváhagyásával lép hatályba, és a megrendelés teljesülésével zárul le. Folyamatos rendelés esetén a szerzõdés mindaddig hatályban marad, amíg felek összes egymással szembeni követelése nem teljesül. Az gumiabroncslap.hu rendszere minden érvényes rendelésnek automatikusan rendelésazonosító-számot ad, melyet a megrendelõ által megadott címre küldött rendelésigazoló e-mailben közöl. Csak a rendelésazonosítóval rendelkezõ megrendelés érvényes! 
 

Szerzõi jog

Tilos a gumiabroncslap.hu engedélye nélkül a nevet, képet, logot felhasználni minden olyan termékhez vagy szolgáltatáshoz amely nem tartozik a gumiabroncslap.hu-hoz, amely alkalmas az ügyfelek megtévesztésére, a gumiabroncslap.hu vagy a internetes árúházaink nevének lejáratására. Az internetes oldalainkon található szöveges információk, képek, emblémák, tipográfiai és design elemek a szerzõi jog hatálya alá esnek, tilos azokat az gumiabroncslap.hu írásos engedélye nélkül sokszorosítani, terjeszteni vagy felhasználni. 
 

Adatvédelem

Az internetes áruházaink bizonyos szolgáltatásainak igénybevételéhez a Felhasználónak személyes adatokat kell rendelkezésre bocsátania. Az internetes oldalakat mûködtetõ gumiabroncslap.hu kötelezettséget vállal arra, hogy a Felhasználó bármilyen adatának rögzítése, kezelése elõtt világos , figyelemfelkeltõ és egyértelmû közléssel jelzi és tájékoztatja Önt az adatfelvétel módjáról , céljáról és elveirõl. A gumiabroncslap.hu vállalja, hogy a birtokába jutott adatokat a legteljesebb körû titoktartással kezeli és azokat másik félnek nem adja át, kivéve abban az esetben ha Ön valamely folyamat során ezt külön igényli . Ez alól kivételt képeznek azok az információk, melyek az adott termék futárszolgálattal történõ házhozszállításához szükségesek. A regisztrációnál, ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk állítani és, hogy a csomagot a megfelelõ címre el tudjuk juttatni, Önnek az alábbi információkat kell megadnia: - Vezeték és keresztnév (cégek esetében a cég ill. a kapcsolattartó személy neve) - Cím - E-mail cím - Telefonszám - Postacím (ha eltér a megadott címtõl) - Felhasználói név - Jelszó Az adatokat kizárólag arra használjuk, hogy megrendelését teljesítsük, illetve ellássuk Önt a rendeléssel kapcsolatos információkkal. 


Záró rendelkezések

A jelen szerzõdésben és a kapcsolódó dokumentumokban nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyv, valamint az elektronikus kereskedelemre és a távollevõk közötti szerzõdéskötésre vonatkozó jogszabályok az irányadók. Bármilyen fajta jogvita esetén a gumiabroncslap.hu mint üzemeltetõ) székhelye szerinti hatáskörrel rendelkezõ bíróság az illetékes.


Gumiabroncs használati utasítás Általános elõírások a gumiabroncs használatára Általános tudnivalók

A jármû és az út közötti kapcsolatot egyedül a gumiabroncsok biztosítják Ezért nagyon fontos, hogy az abroncsok mindig a legjobb állapotban legyenek. A jármûgyártók a gumiabroncsgyártók közremûködésével határozták meg, – minden használati körülményt figyelembe véve – hogy milyen gumiabroncsot kell a jármûre felszerelni. Ettõl eltérni gumiabroncs méret, konstrukció, terhelési vagy sebességkategória tekintetében csak szakemberrel történt konzultáció után szabad.

Feltétlenül szükséges, hogy a gumiabroncsok rendszeres idõközönként – a jármûgyártó elõírása szerint – felcserélésre kerüljenek.
 

Gumiabroncsok belsõ légnyomása.

A biztonságos közlekedés szempontjából az egyik legfontosabb tényezõ, hogy a gumiabroncsokban lévõ légnyomás mindig az elõírt értéken legyen. A légnyomás értéke alapvetõen befolyásolja az iránytartást, az egyenletes gördülést, a fékezõ- és vonóerõ átadást és a futásteljesítményt.

Ha a jármû az elõírtnál alacsonyabb nyomású gumiabroncsokkal üzemel, az, lényegesen megváltoztatja a jármû egyes menettulajdonságait, többek között a kanyarstabilitást, az oldalkúszási tulajdonságokat, a jármû alá- vagy túlkormányozottság tulajdonságait stb. Ezek együttes hatásaként a jármû vezetõje adott esetekben – például erõs oldalszél, kanyar, hirtelen irányváltoztatás stb. – bizonytalanná válik, és az is elõfordulhat, hogy nem tud ura maradni jármûvének. Az alacsony nyomás az abroncs alkatrészeinek felmelegedéséhez vezet és az ez által okozott károsodás maradandó és akár gyors nyomásvesztést is, okozhat.

Ha az abroncs belsõ légnyomása magasabb az elõírt értéknél, a gumiabroncs talajjal érintkezõ felülete lecsökken, ami ugyancsak lényeges hatással van a tapadási és egyéb menettulajdonságokra.

Az abroncsok légnyomását rendszeresen / kéthetente / ellenõrizni kell / pótkereket is / ! Ezeket az ellenõrzéseket mindig „hideg” abroncson kell elvégezni . Hidegnek tekinthetõ az abroncs, ha már 2-3 órája nem üzemelt, vagy ha csak 2-3 kilométert futott nagyon alacsony sebességgel.

Fontos, hogy ne felejtsük el a szelepsapkák alkalmazását. A szelepsapka olyan legyen, amelyben van tömítés is, hogy biztosítsa a légzárást és védje a szelepet a szennyezõdéstõl.

 

Gumiabroncsok terhelése.

Sose terheljük túl az abroncsot! A gumiabroncs túlterhelésének – az élettartamra kifejtett káros hatásán túl – közelítõleg ugyanazok a következményei, mint az alacsony belsõ légnyomásnak. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a jármû mûszaki adataiban, mennyi a megengedett legnagyobb terhelés.

Kövessük azt az elõírást, hogy ha a személyabroncsokat jobban megterheljük / közel a terhelhetõségi határhoz, 4-5 személy esetén /, akkor nagyobb nyomásra kell felfújni, mint normál terhelés / 2-3 személy / esetén. Nagymértékû túlterhelés hatására ugyanis megnõ a gumiabroncs deformációja, emiatt a jármû éppúgy elveszti stabilitását, mint az alacsony belsõ nyomásnál, tehát különösen gyorsan végzendõ vezetési manõvereknél, például hirtelen irányváltoztatásnál, vagy éles kanyarban az abroncstapadási, valamint oldalkúszási tulajdonságainak romlása miatt a jármû vezetõje ugyanúgy nem marad ura a jármûnek, amint azt már az alacsony belsõ nyomásnál is leszögeztük.

Teherabroncsok és terepjáró abroncsok esetén szigorúan kövessük a terhelhetõségi táblázatok elõírásait / ezek ugyanis elõírják, hogy milyen terhelés, esetleg sebesség esetén milyen nyomást kell alkalmazni /.

 

Gumiabroncsok le- vagy felszerelése

A gumiabroncsok le- vagy felszerelését mindig csak szakmûhelyben és szakemberrel végeztessük el!

 

Kerekek kiegyensúlyozása.

Igen fontos követelmény a gumiabroncsok felszerelése után annak statikus, illetve dinamikus kiegyensúlyozása. Minden forgó testnek – a nem teljesen anyageloszlás miatt – van valamilyen mértékû kiegyensúlyozatlansága. Ezt meg kell szüntetni, mert a kiegyensúlyozatlanság az élettartamra, a kopássebességre kifejtett káros hatásán túl lényegesen befolyásolja a jármû menettulajdonságait, illetve stabilitását.

Ezt csak szakmûhelyben és szakemberrel végeztessük el!


A gumiabroncs szemrevételezése.

Amellett, hogy a gumiabroncsot a helyes nyomáson üzemeltetjük, az alábbi pontokban leírt ellenõrzésekkel megakadályozhatjuk a gumiabroncs felesleges leszerelését vagy idõ elõtti tönkremenetelét.

Ha a futómintázatba szorult köveket nem távolítjuk el, ezek egyre mélyebbre hatolnak és eljutnak a karkaszig, ahol annak tönkremenetelét és nyomásvesztést okoznak.

A rendkívüli balesetveszélyessége miatt külön kell szólni az ikerszerelésû abroncsok közé beszorult idegen tárgyakról, kövekrõl. Ezek ugyanis a centrifugális erõ hatására kirepülhetnek és betörhetik a követõ jármû szélvédõ üvegét és sérüléseket okozhat.

Ezért minden jármûvezetõnek – saját érdekében is – kötelessége, hogy figyelmeztesse azt a gépkocsivezetõt, akinek kocsiján az ikerkerekek között idegen tárgyat, követ észlel!

A gumiabroncs felületére került olaj, üzemanyag festék, illetve egyéb vegyi anyagok tönkretehetik az abroncs gumianyagát. / pl. olajtól megduzzadhat a futógumi, és akkor csökkenhet a csatornamélység és a tapadás / Ilyen esetben ajánlatos a gumiabroncsot bõ mosószeres vízzel azonnal lemosni.

Rendszeresen ellenõrizzük a futókopást. A szabálytalan kopás gyakran a jármû mechanikai hibáját jelzi –rossz beállítások / tengelyek párhuzamossága, kerekek összetartási szöge, kerekek dõlésszöge, a kerékfelfüggesztés és a lengéscsillapítók holtjátéka, a fékek, a fékdobovalitás, az alváz kerék melletti alkatrészei, a kormányszerkezet kotyogása, stb. / Az elsõ kerekek rossz geometriája például szabálytalan kopást okoz, és ez csökkenti az abroncs futásteljesítményét, de rontja a kormányzási tulajdonságokat és ezzel a közlekedés biztonságát is. Ha ilyennel találkozunk, ajánlatos a tengelyek és a kerekek beállítását szakmûhelyben ellenõriztetni és beállítatni a mûszaki elõírásoknak megfelelõen.

Minden gumiabroncs gyorsabban kopik, ha nagy sebességgel, éles kanyarokban, gyakori fékezéssel és gyorsítással fut, gyakran fut rossz utakon. A gödrökkel, kövekkel vagy más éles tárgyakkal teli út tönkreteheti az abroncsot, úgyhogy az ilyen utakon óvatosan haladjunk és mielõtt normál / az országúton szokásos / sebességgel megyünk, vizsgáljuk meg az abroncsokat, nem sérültek-e meg.

Ne hajtsunk fel gyorsan a járdára hegyes szögben és kerüljük az erõs ütõdést a járdaszegélyhez. Ez belsõ sérülést okozhat az abroncsban és késõbb nagy sebességnél a gumiabroncs felrobbanásához, vezethet. Ha szükséges, akkor derékszögben és lassan hajtsunk fel a járdára.

Ha olyan hibákat fedezünk fel, mint például hólyagok, szakadások, vágások, a karkasz kordjait láthatóvá tevõ behatolás, vagy arra utaló jelet találunk, hogy az abroncs nagy ütést kapott, melynek következtében fennállhat a belsõ sérülés veszélye, abban az esetben a gumiabroncsot a lehetõ leghamarabb le kell szerelni és szakmûhelyben szakemberrel meg kell, vizsgáltatni. Így csökkenthetõ annak a valószínûsége, hogy a sérülés az üzemeltetés közben megnõ, vagy hogy az abroncs tönkremegy a behatoló víznek és az út porának hatására. Így a korai leszerelés megnöveli az abroncs sikeres javításának lehetõségét.

A csatornamélység mindig legyen elég ahhoz, hogy az abroncs megfelelõen viselkedjen nedves és száraz úton.

Magyarországon a jelenleg érvényes elõírások - 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet – alapján a minimális csatornamélység a teljes felületen mérve: személyabroncsoknál 1,6 mm

teherabroncsoknál 3,0 mm

nemzetközi személyszállításban résztvevõ autóbuszoknál 5,0 mm

 

A gumiabroncsok javítása

Minden rendellenességet meg kell mutatni szakembernek, hogy eldöntse, szükséges-e és lehetséges-e a javítás!

Csak szakember javíthat abroncsot!

Az abroncsgyártó nem vállal felelõsséget a javítás megvalósíthatóságával és annak minõségével kapcsolatban!

A javított abroncsokra, azok viselkedésére és futásteljesítményére már nem vonatkozik a gyártó garanciája!


Házhoz szállítás

A nyilvántartásba vételre kötelezett áruk és szolgáltatások körérõl és az ezekre vonatkozó kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeitõl szóló 25/2007. (II.28.) GKM rendelet értelmében a csomagküldõ kiskereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételi kötelezettsége 2007. március 8-ától megszûnt.Így az ilyen tevékenységet folytatni tervezõ személyeknek, illetve vállalkozásoknak ezen idõpontot követõen nem kell kérniük nyilvántartásba vételüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál.
 

A www.arukereso.hu (Online Comparison Shopping Kft. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72., adószám: 24868291-2-42, cégjegyzékszám: 01-09-186759) Megbízható Bolt Programjának működése érdekében az itt történő vásárlások után a vásárló e-mailcíme, illetve az általa megvásárolt termék megnevezése az arukereso.hu részére továbbításra kerül. Az adattovábbítás célja: vásárlói visszajelzés igénylése és megjelenítése. Az így továbbított személyes adatokat az Online Comparison Shopping Kft. a www.arukereso.hu Adatvédelmi és adatkezelési szabályzatának megfelelően kezeli.

Weboldalunk harmadik féltől származó sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. Részletek... Engedélyezem